Aan het Sneekermeer opstappen en zo door Sneek, IJlst, Heeg, Langweer en Terherne varen door deze prachtige oude steden en dorpjes, lekker door de grachten varen en onderweg een terrasje pakken daar is de sloepentocht een perfecte tocht voor! bekijk hem zelf: sloepentocht

Sneek
Nadat jullie opgestapt zijn aan het Sneekermeer en een uitgebreide briefing hebben gekregen hoe de sloep werkt varGaastra-Marketing-Logo-FW14en jullie langs het Kolmeersland, beter bekend als het starteiland. Het starteilend is het decor van de Sneekweek. vanuit hier worden alle zeilwedstrijden gecontroleerd. Nadat jullie over de houkesloot zijn gevaren en zo het centrum van Sneek binnen dobberen varen jullie naar de Waterpoort. Deze imposante poort gebouwd in 1492 is een van de grootste trekpleisters uit Sneek. Sneek had vroegen 4 van deze torens, 3 zijn gesloopt en de waterpoort bleef over. De waterpoort staat inmiddels symbool voor Sneek. Dit symbool is onder meer terug te vinden in het grootzeil van het Sneeker skûtsje Sneker Pan, en in de zeilen en kleding van de Sneeker zeilmakerij Gaastra.   

IJlst
IJlst is een klein dorpje vlak bij Sneek, dit kleine Friese stadje is net als Sneek een van de 11-steden de route die jullie varen van Sneek naar IJlst is dan ook de route die wordt geschaatst in de winter. Voordat jullie IJlst binnenvaren varen jullie langs de ratmolen.
De Rat is een achtkante stellingmolen in IJlst en werd gebouwd in 1828. Naast de windmolen staat de molenaarswoning.
De Rat is één van de drie houtzaagmolens in Friesland. De anderen zijn de De Jager in Woudsend en De Zwaluw in Birdaard. De molen is afkomstig uit de Zaanstreek en was in 1683 gebouwd als balkenzager. Hij heette toentertijd “De Walrot”, wat “waterrat” betekende. 42856208
Vanaf 1918 werd in de molen elektrisch gezaagd en de molen werd ontdaan van zijn kap. Tot 1950 werd er bedrijfsmatig gezaagd. De gemeente heeft de molen voor sloop behoed en in 1968/1967 uitwendig gerestaureerd, gebruik makend van onderdelen van andere molens. Tegenwoordig wordt er op vrijwillige basis hout gezaagd en is de molen toegankelijk voor bezoekers.

Heeg
Heeg ligt een kleine tien kilometer ten zuiden van Sneek aan de noordelijke oever van het Heegermeer. Vanuit Heeg is het IJsselmeer eenvoudig te bereiken via het Johan Frisokanaal, de Fluessen, de Morra en daarna de stad Stavoren.

Langweer
Langweer is een oud dorp met een rijke geschiedenis. Eeuwenlang was dit dorp alleen maar via het water bereikbaar. In 1856 kwam de eerste verbinding met de buitenwereld over het land: de Brédyk richting Joure. In de zomer zoeken veel (bekende) toeristen Langweer op voor de gezellige sfeer in het dorp of het zeilen op het meer

800px-Langweer_Nh_kerk_Oasingaleane_13

De kerk van Langweer werd in 1777 gebouwd op de plek waar eerder al twee andere kerkgebouwen stonden. Deze kerk is in verhouding met andere Friese kerken uit de achttiende eeuw rijk versierd.

Terhorne
‘Ter Horne’ betekent ‘op de hoek’. Het lag op de uiterste hoek van een landaanwinning in de 12e eeuw. Het dorp zelf wordt reeds genoemd in 1200. Al op de kaart van Jacob van Deventer uit 1545 wordt Terherne genoemd (Herne). Scheepvaart, visserij en botenbouw waren eerst de belangrijkste bronnen van inkomen. Op het hoogtepunt van de Friese handelsvaart op de Oostzee was Terhorne de thuishaven van zo’n 40 tot 50 kof- en smakschepen.
De bekende film van Steven de Jong, de kameleon is onder andere ook in Terhorne opgenomen vandaar dat er in je in Terhokameleonrne naar het kameleon dorp kunt gaan dit is een eiland vlak bij Terhorne waar kinderen allemaal leuke activiteiten kunnen doen. http://www.kameleonterherne.nl/